April 17, 2022

Nieuwsbrief eerste kwartaal 2022

Ieder kwartaal delen we een nieuwsbrief met de WelMac circle, hierin houden we graag iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de onderneming.

Beste leden van de WelMac Circle,

Het afgelopen kwartaal zijn Donald, Barry en ikzelf afgereisd naar Zuid Afrika om sinds lange tijd, voor Barry zelfs voor het eerst, Welgevonden te bezoeken. Om hier uitgebreid aandacht aan te geven, trappen we deze editie van de nieuwsbrief af met een uitgebreid reisverslag. Het bezoek heeft ons ieder veel inspiratie gegeven voor mooie projecten in de toekomst en vertrouwen en energie opgeleverd met oog op de weg die we zijn ingeslagen.

Ik wens u veel leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
Nicolas Grooss

Reisverslag Nicolas 20/03/22 - 29/03/22

Na twee jaar van COVID-restricties konden we eindelijk weer de reis naar Welgevonden maken. Het afgelopen kwartaal zijn Donald, Barry en ikzelf afgereisd naar Limpopo. Ondanks de mogelijkheden die digitaal vergaderen ons brengen, blijft een persoonlijk bezoek veruit de beste manier om ideeën te bespreken, plannen te maken en nieuwe dingen te leren. Daarnaast doet een foto of video nooit echt recht aan hoe de boomgaard erbij staat, zowel in de negatieve als positieve zin. De geur van de eerste bloemen die doorkomen, het zien van de noten aan de bomen en het gevoel van de levende grond onder je voeten zijn niet met een camera vast te leggen. Met de foto's in deze nieuwsbrief ga ik echter toch een poging wagen u hier een gevoel bij te geven!

Mei 2020
Maart 2022

Ontwikkeling eerste aanplant

In 2018 hebben we de eerste 75 nieuwe hectares boomgaarden aangeplant op Welgevonden. Hier links ziet u een foto hiervan genomen in mei 2020.

Hier ziet u een foto genomen van dezelfde bomen gedurende mijn recente reis eind maart 2022. Naast het formaat van de bomen, lijkt er ook een significante eerste oogst in de bomen aanwezig te zijn die ons positief kan verassen.

De afgelopen twee jaar is er een hoop veranderd. Zowel op kantoor in Nederland qua locatie en samenstelling van het team, als op Welgevonden. Hoe het team in Zuid- Afrika en de boerderij zich hebben ontwikkeld heeft me zeer positief verrast. De initiatieven voor een betere balans met de natuur werpen zichtbaar hun vruchten af, zowel letterlijk als figuurlijk.

De eerste oogst

Hieronder ziet u een close-up van de bomen op de voorgaande pagina. De hoeveelheid aanwezige noten in de boomgaard die is aangeplant in 2018, is lastig te schatten. Het is wel zichtbaar dat het een significante bijdrage zal leveren aan de oogst van dit jaar.

Het is niet altijd direct zichtbaar hoeveel noten er in een boom hangen, soms moet je goed door de bladeren heen kijken!

Naast de groei van de bomen die we in 2018 hebben aangeplant, is ook de toegenomen omvang van de totale hoeveelheid aangeplante boomgaard erg indrukwekkend om met eigen ogen waar te nemen. Hectares waar, toen ik voor het laatst op de boerderij was, alleen nog maar onkruid groeide, zijn nu aangeplant met geïrrigeerde macadamias.

Een nieuwe dam trekt wild aan en voorziet ons van dermate veel extra water door het opvangen van de regen, dat we hier een toevoer aan ons irrigatiesysteem gaan aanleggen. Op die manier gaan we ook efficiënt om met het regenwater dat op de boerderij wordt opgevangen en anders zou wegvloeien.

Ook de sectie langs de weg is inmiddels volledig ontwikkeld, waarmee de noordzijde van de boerderij praktisch af is. De constructie van de tweede ‘pomphouse’ is begonnen zodat de volledige noordzijde is aangesloten op hetzelfde systeem voor wat betreft de irrigatie.

We verwachten dit jaar de eerste bomen aan de zuidkant van de boerderij te planten. Voordat dit gebeurt, willen we ervoor zorgen dat het irrigatiesysteem klaar is, de bodem is voorbereid en alle nodige maatregelen getroffen zijn, zodat de bomen onder de ideale omstandigheden de grond in gaan. Dit versnelt de groei en vertaalt zich, zoals we nu meemaken met de bomen uit 2018, in een vrij snelle significante oogst.

Nieuwe initiatieven in ontwikkeling

Daarnaast zijn we op Welgevonden met een aantal duurzaamheidsinitiatieven begonnen. Zoals u al eerder heeft kunnen lezen, zijn we actief en succesvol de bijenbevolking aan het uitbreiden. We hebben al een aantal nieuwe korven geplaatst op de boerderij waar nieuwe bijenvolken hun intrek hebben genomen.

Tevens zijn we begonnen met het planten van zogenaamde ‘cover-crops’ dit is een bepaalde mix van zaden van onder andere gras, zonnebloemen en andere gewassen die positieve invloed hebben op de kwaliteit van de aarde. Ze halen koolstof uit de lucht en maken dit in de aarde beschikbaar voor de bomen. Nadat ze uitgegroeid zijn, wordt het gemaaid en onder de bomen gelegd. Dit zorgt voor groen materiaal dat het vocht langer vasthoudt, maar ook composteert en voor voeding zorgt voor de bomen.

Het verdient ook om gezegd te worden dat dit zorgt voor een ongelooflijke groei van allerlei vormen van leven in, om en boven de boomgaard. Wormen, kevers, vlinders, maar ook vogels en andere dieren zijn zichtbaar in groteren getale dan ooit te voren aanwezig. Ze zorgen voor een beter gebalanceerd ecosysteem en een gezonde natuurlijke balans in de boomgaard, waardoor er veel minder sprake is van monocultuur.

We zijn de eerste en enige macadamiaboer in Zuid- Afrika die op deze manier proberen de bodemkwaliteit te verbeteren. Het is dus lastig te voorspellen wat precies de gevolgen zullen zijn en er zijn ook een hoop lessen om te leren voordat we dit op grote schaal over de hele boerderij gaan uitrollen. Zo hebben we geleerd dat er een aantal insecten wordt aangetrokken die de nieuwe groei van de jonge boompjes aantast. Volgend jaar zullen we daarom de samenstelling van het zaaigoed iets aanpassen om meer natuurlijke vijanden van deze insecten aan te trekken.

De eerste resultaten zijn over het algemeen echter zo positief dat onze boerderij (wederom) als voorbeeld wordt gebruikt bij lezingen over het stimuleren van biodiversiteit in de boomgaard en de eerste boeren uit de omgeving beginnen het concept en gebruik van cover crops al te kopiëren. De hoeveelheid organisch materiaal die het produceert en de zichtbare effecten die het heeft op de jonge bomen zijn geweldig om te zien.

We zijn er dan ook erg trots op om voorloper te zijn binnen dit soort thema’s.

Oogst 2022

Op dit moment is het oogstseizoen in volle gang en zijn tijdens mijn bezoek de eerste noten geleverd aan onze verwerker. De resultaten van de eerste tests geven aan dat onze ‘crack-out’ - wat in principe aangeeft hoe goed onze kwaliteit is - wederom ver boven het gemiddelde van de regio ligt. Waar de boeren in de omgeving tevreden zijn met 28%, ligt het crack-out percentage van de eerste 15 ton noten rond de 36%. Dit belooft dus een hoop goeds voor het komende seizoen en we zullen in de volgende nieuwsbrief uitgebreider verslag doen van de resultaten die we de komende maanden zullen bereiken.

Dankbaar - Kgotsofatsang

Graag wil ik via deze weg mijn waardering en dank uitspreken voor ons team in Zuid- Afrika, dat gedurende de afgelopen twee jaar met veel inzet en goede wil de boerderij naar nieuwe hoogtes heeft gebracht. Alles komt met uitdagingen en we hebben ongetwijfeld nog veel lessen te leren, maar als team mogen we trots zijn op wat we hebben gepresteerd in de afgelopen jaren. Dit alles was ook niet mogelijk geweest zonder uw steun als investeerder, mijn dankbaarheid gaat dan ook uit naar u, voor het vertrouwen dat u heeft gegeven in ons en in onze onderneming.

Recept: macadamiakoekjes met witte chocolade

Écht lekkere koekjes moeten een knapperig randje hebben en aan de binnenkant nog een tikkeltje zacht zijn. Dan zijn ze perfect! De combinatie van witte chocolade en knapperige macadamianoten in dit koekje is dan ook een feestje. Geniet ervan!

WAT HEB JE NODIG:

225 gram zelfrijzend bakmeel 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur) 125 gram suiker 100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker 100 gram witte chocolade (in kleine stukjes)
1 ei (middel) 50 gram macadamianoten (ongezouten en ongebrand)
½ theelepel bakingsoda

ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Mix de boter, basterdsuiker, suiker en vanillesuiker door elkaar met een handmixer.
Voeg het eitje toe.
Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de bakingsoda toe.
Tot slot schep je de chocolade en macadamianoten (in stukjes) erdoor.
Bedek een bakplaat met een velletje bakpapier en schep met de ijsschep (of een lepel) gelijke bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg dat je voldoende ruimte tussen de koekjes houdt. Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 10-12 minuten gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
Medewerker interview: Lybon Takalani Mashau

Interview

Een nieuwe rubriek. Voortaan willen we iedere nieuwsbrief een medewerker interviewen om een beeld te geven wie zoal op onze farm in Zuid-Afrika werkt. We houden daarbij vooral hun eigen woorden aan.

Hi Lybon, tell us who you are…

My name is Lybon Takalani Mashau and I am 61. I am part of the founding family of Mashau and will one day become Chief of Mashau Village where I live. I have been married for 40 years and have 4 beautiful children (3 girls and 1 boy). And I LOVE soccer!

What is your job on the farm?

I am the Store man on the farm. I issue all hand tools, clean and maintain the workshop tools store. In the afternoon I inspect the fences and remove any obstruction.

What do you particularly like and/or dislike about your job?

I like having daily contact with everybody on the farm when issuing the hand tools in the mornings and dislike the record keeping of the petrol usage and any conflict.

Nice picture!

Yes, I recently won a contest we had on the farm together with Gerhard.

What do you dream of?

My dream for my children is a future of helping the community as a nurse or social worker.

Anything to add or that you want to mention…?

I would like people to think of me as a good hearted person looking out for his community.

No items found.
Sign up for more updates.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.